top of page
Mikrofon

HUR GÖR MAN?

Verktyget "7F": Välkommen

Retorik dvs. kunskapen om hur man övertygar en publik stammar från antiken och är ett både brett och djupt ämne man idag kan ta högskoleexamen i.  Med respekt för det,  är 7F ett verktyg där retorisk kunskap kondenserats för att bli tillgänglig och kunna vara ett stöd i arbetet med att beröra och engagera sin publik

 1. FÖRBEREDA
  Det är med förarbetet inför en presentation som med det innan man målar - ju noggrannare desto bättre blir slutresultatet. Ställ dig frågorna; vad är bakgrunden till att du ska tala? Vilka är dina åhörare och vad har de för förväntningar, förhoppningar och frågor de funderar över. Utifrån det formulerar du din intention och målsättning.

 2. FORMAT
  Ska ditt anförande ske fysiskt eller digitalt? Vilken form passar bäst givet intentionen och vilken grad av interaktion och dialog finns det möjligheter till? Dina svar påverkar hur ditt upplägg ska se ut.

 3. FORMULERA
  Vi går igenom retoriska tips och tricks för att skapa ett bra manus. I det arbetet tar berättelserna form, resonemang och argument klarnar och ett bra manus gör repetitionsarbetet lätt!

 4. FÖRPACKA
  Finns det andra sätt att förpacka ditt budskap än med PowerPoint? Kanske med rekvisita, musik, en griffeltavla eller använda ett ritprogram och skriva på skärmen i realtid. Hur kan du påverka rummet du ska vara i och vad tänker du ha på dig? Några av alla möjligheter som finns för att rama in och förstärka ditt budskap.

 5. FÖRMEDLA
  Rösten, kroppens språk, nerver och annat som är bra att ha lite koll på går vi igenom här innan det är dags att börja repetera. En lång rad övningar och tips finns att använda.

 6. FÖLJA UPP
  Hur tar du tillvara den energi du har skapat hos din publik? Avsätt tid i din kalender för att följa upp de som visade intresse.

 7. FIRA!
  Det sjunde och "osynliga" F'et men ack så viktigt!  Att vi firar våra framgångar, stora som små och ärar vår vilja att bli bättre på det vi gör. Firande ska inte skjutas upp utan görs bäst i direkt anslutning till segern.

Verktyget "7F": Text
bottom of page