Mötas eller träffas…?

Mötenjan 04 2014Kommentarer inaktiverade för Mötas eller träffas…?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtt mötas på riktigt är vackert, stort och motsatsen till att träffas… För vi träffas mest. Stöter ihop i vardagen med dem vi älskar på morgonen kring frukostbordet. Med morgonhumör och minuter svåra att få att räcka till och kanske är det inte de kärleksfulla orden vi tar med oss när vi går ut igenom dörren. Det är en träff.

Vi träffas på jobbet. Vi stöter ihop i korridorer, kring skrivare, kopiatorer och kaffemaskiner. Småpratar lite men inget blir egentligen sagt.

Vi träffas i så kallande möten kring bord med blickarna, inte riktade mot varandra utan mot en duk och slides fyllda med text, grafer och tabeller. Slides som t o m hjärnforskarna säger är omöjliga för våra hjärnor att ta in och göra något av. Men vi sitter av ännu en ”powerpoint-festival” – en träff – och tiden går… Tiden går och det enkla är det svåra som Albert Einstein sade.

Träffens motsats är ofta enkelt, utan krusiduller, fulla av förtroende, tillit, öppenhet och respekt. De där tillfällena när vi delar kunskap, får nya insikter och perspektiv. Det är tillfällen när vi ser och blir sedda. I mötet växer vi som människor och där stärks relationer. Men möten behöver mod och tålamod för att bli till. Mod att ställa frågor och lyssna på svaren. Mod att lyssna också till det som inte sägs. Det som göms mellan rader och bakom ord. Att inte ducka för det obekväma och våga stå kvar. Vi behöver tåla mod… I mötet med andra och oss själva.

För mig är det skillnad, mellan att mötas och att träffas