Farmor var mötesakriktekt

Mötenjan 04 2014Kommentarer inaktiverade för Farmor var mötesakriktekt

skenasDet var i stora huset på gården där jag är uppvuxen jag i efterhand tror att mitt intresse för möten väcktes. Jag var 6 år gammal och stod iklädd farmors förkläde på en pall vid diskbänken. Så försiktigt jag kunde diskade jag de vackra glasen efter lunchen farmor haft tillsammans med ”Franska-tanterna”. 8 damer som träffades varannan vecka hos varandra, åt lunch och pratade franska. Allt för att underhålla språken eller var det en förevändning för att få ses? För att umgås och dela med sig av livets glädjeämnen och utmaningar.

Jag fick alltid hjälpa till att ställa i ordning för farmors och farfars alla tillställningar. Hos dem var dörren öppen och bordet alltid stort nog för vem som än hade eller tog sig vägen förbi. Blandningen kring boret var ofta brokig med människor i olika åldrar. Speciellt Farmor visste hur viktigt det var att mötas. Att  se någon i ögongen,  få berätta sin historia och bli hörd.

Som vuxen känner jag stor tacksamhet till mina farföräldrar som lärde mig vad mötet mellan människor kan betyda. Att ingen dag är bättre än någon annan att fira på. Att porslin även om det är från 1800 talet är till för att användas och njuta av. Att människor behöver bli lyssnade på för att känna att de finns till. Farmor var en av de bästa lyssnarna jag mött och en strålande mötesarkitekt. Kanske är hon det fortfarande i sin himmel.